RECEPT: 3 gezonde(re) sausjes

Gezonde(re) sausjes

Sausjes zijn heerlijk als aanvulling op veel verschillende maaltijden. Helaas grijpen veel mensen naar kant-en-klare varianten, die vaak boordevol onnodige calorieรซn en toegevoegde stoffen zitten. Hieronder vind je drie sausrecepten: knoflooksaus, tzatziki en guacamole. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook verantwoord!


Knoflooksaus

Wat heb je nodig:

  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepel yoghurt of kwark
  • Verse bieslook
  • 2 teentjes knoflook (of meer naar smaak)

Bereidingswijze:

  1. Meng de mayonaise en yoghurt of kwark in een kom.
  2. Snijd de verse bieslook fijn en voeg deze toe.
  3. Pers de knoflookteentjes uit en meng ze in het mengsel. Je kunt meer knoflook toevoegen, als je van een sterkere knoflooksmaak houdt.
  4. Roer alle ingrediรซnten goed door elkaar tot een egale saus ontstaat.

Tzatziki

Wat heb je nodig:

  • ยฝ komkommer
  • 250 ml griekse yoghurt
  • Snufje peper en zout
  • Teentje knoflook
  • Eetlepel olijfolie
  • (Verse) dille en/of munt naar smaak
  • Optioneel: citroensap naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Halveer de komkommer en verwijder het waterige middengedeelte. Rasp de rest van de komkommer fijn en knijp het overtollige vocht uit met een zeefje. Laat goed uitlekken.
  2. Voeg de Griekse yoghurt en olijfolie toe aan de uitgelekte komkommer en meng goed.
  3. Pers het teentje knoflook en voeg toe aan het mengsel.
  4. Snijd de dille en munt fijn en voeg toe aan de tzatziki. Voeg eventueel naar smaak citroensap toe en breng op smaak met peper en zout.
  5. Roer alle ingrediรซnten goed door elkaar en laat de tzatziki even in de koelkast staan voordat je hem serveert.

Tip: Je kunt de voedingswaarde in deze saus verlagen door voor een vetarme yoghurtvariant te kiezen.


Guacamole

Wat heb je nodig:

  • 2 avocadoโ€™s
  • 1 tomaat
  • ยผ rode ui
  • ยฝ rode peper (of snufje chili/zwarte peper)
  • Snufje zout
  • Halve citroen of limoen

Bereidingswijze:

  1. Snijdt de avocado’s doormidden en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees met een lepel in een kom.
  2. Prak de avocado’s fijn met een vork.
  3. Snijd de tomaat, rode ui en rode peper in kleine stukjes en voeg ze toe aan de kom.
  4. Pers de citroen of limoen uit boven de kom.
  5. Voeg een snufje zout toe naar smaak.

Opmerking: Het is goed om je bewust te zijn van het feit dat avocado van nature hoog is in calorieรซn en gezonde vetten. In combinatie met andere gezonde ingrediรซnten past dit recept nog steeds goed binnen een gebalanceerd dieet.


Eet smakelijk!

Heb je een van deze sausjes geprobeerd? Laat me weten wat je ervan vond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *